WordPress 5.0 met Gutenberg-editor

WordPress 5.0 met Gutenberg editor komt eraan

De nieuwste WordPress-versie komt er bijna aan: WordPress 5.0 met Gutenberg-editor. Wat verandert er aan de huidige versie? Hoe zal de nieuwe back-end eruitzien? En wat zijn de voor- en nadelen van de nieuwste versie?

Op dit moment is het onbekend wanneer WordPress 5.0 wordt gelanceerd. Men verwacht dat de nieuwste versie binnen een aantal maanden uitkomt. Gutenberg is voor 92 procent ontwikkeld. Als de laatste problemen zijn opgelost, gaat WordPress 5.0 live. Normaal wordt uw WordPress-website automatisch naar  WordPress 5.0 geüpdate. Als uw thema en/of uw plugins niet compatibel zijn met de editor Gutenberg, dan blijft uw oude editor gewoon in gebruik.

Er gaat niets van uw website verloren

Heeft Unique Identity uw WordPress-website ontworpen? Dan hebben wij uit voorzorg de automatische upgrade naar WordPress 5.0 geblokkeerd totdat de versie uitgebreid is getest. Dankzij deze blokkering gaat er niets van uw website verloren.

Bij het ontwikkelen van WordPress-websites werken wij met een block-based editor. Hiermee kan de content makkelijk worden overgezet naar een nieuwere WordPress-versie. Verder is de huidige editor van WordPress nog een lange tijd compatibel. Dit betekent dat uw website niet direct overgezet hoeft te worden naar de nieuwste WordPress-versie met Gutenberg editor. Deze editor is vooral interessant voor nieuw te ontwikkelen websites.

Wat zijn de voor- en nadelen van WordPress 5.0 met Gutenberg editor?
Net als alle andere versies beschikt de nieuwste versie over een aantal voor- en nadelen. Wij hebben ze even voor je opgesomd.

De voordelen van WordPress 5.0 met Gutenberg editor:

  • De mogelijkheid om samengestelde blokken te creëren met verschillende soorten content, zoals bijvoorbeeld een call-to-action block met een titel, foto en een button.
  • Meer mogelijkheden om geavanceerde elementen te bouwen, waardoor het mogelijk is om een nog gebruiksvriendelijkere website te bouwen.
  • Een overzichtelijke editor, waarbij u de losse elementen onderling van positie kunt wisselen. Bovendien is het ook eenvoudig om deze te verwijderen.
  • Dankzij de block-based editor zijn alle WordPress-gebruikers minder afhankelijk van een derde partij.

De nadelen van WordPress 5.0 met Gutenberg editor
Ook al heeft de nieuwste WordPress-versie voornamelijk voordelen, toch hebben wij een aantal kleine minpunten ontdekt:

  • Op dit moment is de Gutenberg editor nog wat onoverzichtelijk. Waarschijnlijk zal dit in de toekomst verbeteren.
  • Het is lastiger om blokken aan te maken. Gelukkig zal de WordPress-community met oplossingen komen eenvoudiger blokken aan te maken.
  • U dient alle huidige plugins te moeten omzetten naar Gutenberg. Als u slechts met een paar plugins werkt, zult u weinig problemen ervaren.

Hoe zal de lancering van WordPress 5.0 verlopen?
Men verwacht dat de lancering van de nieuwe versie voor veel verwarring zal zorgen bij WordPress-gebruikers. De nieuwste versie bevat immers een andere editor, welke niet compatibel is met bestaande oplossingen. Bovendien krijgen veel WordPress-gebruikers nu het gevoel dat ze niet meer kunnen kiezen. Als de Gutenberg-editor een plugin was, zou dit veel minder verwarring met zich meebrengen.

Natuurlijk is een goede voorbereiding het halve werk. Bij Unique Identity is iedereen op de hoogte van de lancering van WordPress 5.0. De medewerkers hebben zich in deze nieuwe versie verdiept en weten dan ook precies hoe de editor werkt.

WordPress-website laten ontwikkelen?
Wilt u meer weten over WordPress 5.0? Of wilt u graag een WordPress-website laten ontwikkelen die echt resultaat oplevert? Een website die goed scoort én waar u tevreden mee bent? Unique Identity ontwikkelt een WordPress-website voor u die responsive is. Dit betekent dat uw website op ieder apparaat goed en duidelijk wordt weergegeven. Het maakt niet uit of u een hobbyist of beginnende ondernemer bent of aeen aantal ondernemingen heeft: wij zetten uw online ambitie graag om in een mooi resultaat.

 

Leave A Comment